Hoe het begon

Hoe het begon...


Het verhaal achter brouwerij Stokhove... leest als een jongensboek.


Anno 2011, Jan De Waele en Levi Hogenhall  zijn buren van elkaar in het pittoreske Waardamme, onder de rook van Brugge. Beiden ontdekten van mekaar dat ze een voorliefde hadden voor bier en besloten zich verder te verdiepen in de materie. Een vrijwillig bijbaantje in een brouwerij was daartoe een goede stap. Tot ze begonnen te experimenteren met een eigen recept voor een Tripel.


Vele maanden en vele proefsessies later kwamen ze op een recept wat zijzelf en hun proefpanel van familie en vrienden wel konden waarderen. Maar wie had toen kunnen bedenken dat ze het recept van een winnaar in handen hadden?


Jan en Levi besloten hun  eigen brouwerij op te richten, Brouwerij Stokhove, genoemd naar de buurt in Waardamme waar ze wonen. Daarnaast haalden ze hun diploma van brouwerij-ingenieur aan de Hogeschool in Gent.

Eerst werd een installatie gekocht met een capaciteit van 200 liter, waarmee lokale afnemers werden bediend. Elk weekend werd besteed aan het brouwen van de Tripel. Kleinschalig, maar genoeg om een uitnodiging te pakken te krijgen voor het bekende Brugse Bierfestival, georganiseerd door de BAB "Brugse Autonome Bierproevers". Wat de heren niet wisten, is dat er ook een wedstrijd aan verbonden was. Elke deelnemer kon meedoen aan de verkiezing van het beste bier, uiteraard na een uitgebreide proeverij.

Met de verkiezing tot beste bier door liefst 15.000 deelnemers ging de bal echt aan het rollen. De vraag naar de "Waardamse Tripel" oversteeg vele malen de capaciteit. Dat leidt tot een lastige kwestie: het bier moet eerst gebrouwd worden voor het kan verkocht worden (natuurlijk), maar om aan de vraag te kunnen voldoen moet eerst fors geïnvesteerd worden in extra capaciteit. De kost gaat ver voor de baat uit...  Beide brouwers besloten de gok te wagen en de capaciteit drastisch uit te breiden, van 200 naar 1200 liter per week.

Ondertussen werd gevraagd aan buurman Jean Paul Proesmans of hij geïnteresseerd was om ook in het verhaal in te stappen.   De drie musketiers begonnen aan een nieuw hoofdstuk. Een pand werd gehuurd in de Akkerstraat te Waardamme en de bouw van een nieuwe brouwerij kon beginnen.   

Pas eind Juni 2015 kregen Jan, Levi en Jean Paul de toelating van Accijnzen om  te starten met brouwen op de nieuwe lokatie.

Ondertussen    verdelen zij hun bieren niet alleen in België maar ook  in Nederland via "bestebieren.nl" .

Wie had ooit  kunnen denken dat, wat begon als een jongensdroom... zou  uitgroeien tot een   volwaardige ambachtelijke brouwerij.


We wensen Jan, Levi en Jean Paul alle succes toe.
Levi, Jan en Jean Paul