Recepten

BROUWERIJ STOKHOVE

 

Uiensoep met Waardamse Tripel (met dank aan Queens of Hop)

 

Ingrediënten:

 

8 (grote) uien

2 teentjes knoflook

50 gr boter

1,5 liter kippenbouillon

2 flesjes Waardamse Tripel (gekoeld)

Gemalen kaas (bij voorkeur Emmental of belegen kaas)

 

Snij de uien en de look fijn. Fruit ze goudbruin in de boter.

Zet het vuur laag en bak de uien 30 min tot ze goudbruin kleuren en karameliseren.

Giet de bouillon en anderhalf flesje Waardamse Tripel erbij en kook nog 10 minuten door.

Geniet ondertussen van het halve flesje Waardamse Tripel dat je over hebt.

Schep de helft van de uien uit de pan.

Mix de rest en breng op smaak met flink wat peper en zout.

Roer de helft van de uien er weer door.

 

Serveer met gemalen kaas.

 

 

Carbonades met seitan (met dank aan Marc en Micheline Vanheuverbeke-Sommereyns)

 

Ingrediënten: (2 pers.)

 

250g seitan (bokaal van 500g brokken seitan) . Vocht bewaren.

1 flesje Waardamse Dubbel

Groentjes (een raapje, een pastinaakje, een beetje zachte paprika…)

1 snee (oud) brood met mosterd besmeerd

sojabakboter

olijfolie

groene prei snippers

1 blaadjes laurier

1 groentenbouillonblokje

 

De prei aanstoven in de olie en boter.

Seitanbrokken toevoegen, en nog even mee laten bakken.

De in stukken gesneden groentjes even laten mee stoven.

Blussen met de Waardamse Dubbel.

Even op hoog vuur zetten zonder deksel.

Laurier en bouillonblokje toevoegen.

De helft van het seitanvocht bijvoegen en eventueel (best) een scheutje Japanse sojasaus (tamari).

Op een zacht vuurtje laten pruttelen totdat de groenten bijna zacht zijn. Snee brood met mosterd toevoegen om te binden.

Nog enkele minuten op een zacht vuurtje laten pruttelen tot de groentjes zacht zijn.

Omroeren, eventueel met maïzena of ander bindmiddel verdikken en naar wens kruiden met peper (geen zout want tamari en seitanvocht zijn gezouten).

 

Dit kan ook de dag na de bereiding opgegeten worden (na een nachtje trekken, nog beter).

SMAKELIJK !

 

 

 

STOOFPOT VAN KONIJN MET WAARDAMSE DUBBEL (met dank aan Inge De Veylder)

 

Ingrediënten: (2 pers.)

 

Konijn

2 dl wildfond

1 flesje Waardamse Dubbel

2 à 3 rode uien

kruidentuiltje met een takje tijm en 2 laurierblaadjes

1 eetlepel bloem

 

 

Enkele uren of de dag ervoor:

De stukken konijn goudbruin bakken in vetstof.

De uien snipperen en samen met een eetlepel bloem bij het konijn voegen en eventjes laten meebakken.

Blussen met de wildfond en even laten inkoken.

 

De Waardamse Dubbel voorzichtig bijvoegen; bezinksel in het flesje laten.

Het geheel omroeren.

Kruidentuiltje bijvoegen.

Laat op een laag tot matig vuur sudderen gedurende ca 1h10.

 

Laten afkoelen en daarna koel bewaren.

 

Voor het opdienen:

Nog een 20-tal minuten opwarmen op een zacht vuur. De saus binden met instant sausbinder.

 

Dien op met natuuraardappelen of kroketten.

Garnituur naar keuze. (peertjes en veenbessen passen er goed bij)